Az első lépésekbig_0003354657.jpg

Ha lovat vagy pónit veszünk, a következő tényezőket fontos figyelembe venni:
 • Képességeinket: kezdő lovasok vagyunk, és biztonságos lovat keresünk, hogy tapasztalatot szerezzünk, vagy haladók, és versenyezni szeretnénk?
 • Körülményeinket: van saját területünk vagy bértartásban fogjuk tartani lovainkat? Mindennap fogunk lovagolni vagy csak hétvégén?
 • Tudásunkat: Ha szeretnénk lovat tartani, de ismereteink hiányosak, vigyünk el egy tapasztalt lovast vagy oktatót, hogy segítsen a ló kiválasztásában.
Célszerű vásárlás előtt elgondolkozni azon, hogy milyen típusú lovat szeretnénk.
Mérlegelési szempontok:
  fk2.jpg

ibig_0003167366.jpg

  • Milyen fajta lovat, ill. pónit szeretnénk?
   • Milyen korút?
    • Mennyi pénzt szánunk rá?
     • Milyen tapasztalattal rendelkezzen a ló?
      • A lovas sport melyik ágát szeretnénk űzni?
       • Kancát vagy heréltet szeretnénk?


      A vásárlás előkészülete
      Amikor kiszemeltük a megvásárolni kívánt lovat vagy pónit, kérjük meg a gazdáját, hogy ügessen vele egyenes vonalban tőlünk távolodva, majd közeledve. Ha a ló egyenesen és egyenletesen mozog, ez azt jelenti, hogy tagjai épek és képes szabályosan menni. Figyeljük meg, hogy mellső lábai nem tartanak-e kifelé, nem kereszteződnek-e egymás előtt, vagy nem horzsolja-e össze őket.
      Álljunk meg a ló mellett, és nézzük végig fejétől a farkáig. Ezután simítsuk végig a nyakát lefelé, a marján túl, és figyeljük, hogy érez-e fájdalmat vagy kellemetlenséget. Folytassuk a műveletet a lábakon lefelé, melegség, kemény dudor vagy lágy duzzanat után kutatva, melyek sérülést jelezhetnek.
      Ezután nézzük meg a ló felnyergelését, és figyeljük meg, hogyan viselkedik közben. Nyugottan áll és engedelmesen elfogadja a szituációt, vagy feszült lesz, harap, esetleg rúg?
      Tanácsos előbb megnézni a lovat, ahogy gazdája lovagolja, mielőtt még mi próbálkoznánk meg vele. Így láthatjuk, milyen a munkához való hozzáállása, mennyire van kiképezve, és mennyire engedelmeskedik lovasának. Kérjük meg, hogy menjenek lépésben, ügetésben, rövid vágtában mind a bal, mind a jobb kézen. Ha ugratni szeretnénk majd vele, nézzük meg azt is, hogyan megy át néhány akadályon. Ha úgy érezzük, most már fel szeretnénk ülni a lóra, ne feledjük, hogy gazda és ló már nagyon összeszoktak, ezért menjünk először egy darabig lépésben, hogy érezzük a lovat, és ellenőrizzük, hogy el tudunk.e indulni, meg tudunk-e állni és meg tudunk-e fordulni vele, mielőtt gyorsabb jármódokat választunk.
      • A lóvásárlás hosszadalmas procedúra lehet, de ha tényleg a megfelelő állatot szeretnénk megtalálni, ne sajnáljuk rá az időt.

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése