Mit taníthatunk egy 2-3 éves lónak?


Mit kezdhetsz egy 2-3 éves lóval, mit taníthatsz neki és mennyit foglalkozhatsz vele? Itt van egy rövid áttekintés arról, hogy mire számíthatsz egy két-három éves ló képzése közben.
Sok ló ebben a korban tanulja a lovaglást és a vezetést. Egy két éves csikó már képes kis terhet elbírni illetve a nyerget hordani. Néhány oktatónak az a véleménye, hogy elfogadható, hogy egy két éves csikót nyergen lovagoljunk, mások azt állítják, hogy jobb elhalasztani a lovaglást, amíg érettebbek nem lesznek. Sokan megvárják, amíg a ló 4- 5 éves lesz, és csak akkor kezdenek nyeregben lovagolni. Ez alatt az idő alatt a ló növekedik, de elérheti a teljes nagyságát és súlyát is.

Lóidomítás
Hányan akartok a hátamra ugrani?

A két éves csikó ízületei még fejlődésben vannak és könnyen túlterhelődnek. A térdízület kifejlődése jelenti a ló teljes fejlettségét, de figyelembe kell venni, hogy a test különböző ízületei nem ugyanabban az iramban fejlődnek.
Ha a lábízületek kifejlődnek, az még nem jelenti azt, hogy a hát és csípőízületek is.
A tulajdonos kell eldöntse hány éves korában kezd dolgozni a lovával. A telivérek már két éves korukban futnak, de más fajták mint az Izlandi ló csak 5 éves koruk után.

Ló tréning
Én inkább ennék eg kicsit!

A 2 éves lovak válnak ivaréretté, habár ez egyedenként változik
A mének már két évesen vagy még fiatalabban képesek megtermékenyíteni a kancákat, ennek eredménye a nem tervezett csikó.
Hogy ezt elkerüljük, a fiatal csődört ki kell herélni. A kancák is 1 és 3 éves koruk között válnak ivaréretté, környezetüktől függően.
Kancák és csődörök egyaránt be kell bizonyítsák értéküket és alkalmasságukat ahhoz, hogy tenyész állományként tartsák őket. A tenyész állományt óvatosan kell kiválasztani kiemelkedő felépítés, teljesítmény és vérmérséklet alapján. Az utódok jövőjét is gondosan meg kell tervezni. Figyeljünk oda, hogy heréljük ki a csődöröket és csak tudatosan tenyésszünk csikókat, így szűkíthetjük a nem kívánt csikók táborát!

Engedelmes ló
Engedelmes ló

Két éves korukra a lovaknál kialakul egy alapvető engedelmesség, a ló szállító utánfutóra felvezethetjük, attól függetlenül, hogy mikor következik be a lovaglás vagy vezetgetés pillanata. Ebben a korban a lovak vezetőszáron idomíthatók, körkarámban lehet velük dolgozni, be lehet fogni könnyebb járművekbe és meg is lehet lovagolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése