Lóápolás


Csutakolás: Saját lovad tisztán tartása nemcsak egészségügyi szempontból fontos,hanem csutakolás közben figyelheted meg lovad testrészeit,és fedezheted fel a sérüléseit,amiket kezelni kell.Nagyon hasznos,és kellemes a lovaddal együtt elköltött idő.Ha van rá lehetőséged,a napi főápolást a reggeli etetés után végezd el.Frissítő masszázs a lovadnak,és jó reggeli mozgás neked.

Fontos!!!!

Ha be akarsz menni a lovad bokszába,mielőtt kinyitnád az ajtót,hangosan szólítsd hogy tudja,be szeretnél menni hozzá,és meg ne ijedjen!


Kellékek a csutakoláshoz:

puha rongy,sörényfesű,szőrkefe,gyökérkefe,műanyag vagy gumivakaró,patakaparó.

A pucolás folyamata


1.Először is a jobb kezedbe vedd a vakarót,és helyezd a ló nyakára.A csutakolást mindkét oldalon itt kezdd,és haladj a ló fara felé.Bal kezedet tedd a ló marjára.Ez azért fontos,mert így érzékelni tudod,ha a ló el akar lépni,és te időben el tudsz állni az útjából,nehogy a lábadra taposson,vagy fellökjön.

2.A vakaróval kezd el körkörösen vakarni a ló nyakát,hogy az összes koszt fellazítsd.Itt kicsit rá is nyomhatod a vakarót,hidd el, a lovadnak jól fog esni.Ez után következik a ló háta és a fara.Itt is alaposan csutakold le,mert lovaglás után ráizzad a lóra a nyereg,és még több kosz ragad a hátára.Néha ütögesd a járdára a vakarót,vagy húzd ki belőle egy másik kefével a bele rakódott koszt.

3.Ha végeztél,a hátával,jöhet a szügy és a has alatti tájék.Itt már óvatosabban kell bánni a vakaróval,mert elég érzékeny részek.A hasa elg széles,ezért az egész karodat nyújtsd ki hozzá.

4.Ha végeztél,ugyanezek szerint csutakold le a lovad jobb oldalát,de a vakarót a bal kezedbe vedd.

5.Következő lépés ként vedd a jobb kezedbe a szőrkefét,a balba pedig a vakarót.A fellazított por kikefélését mindig a lovad nyakánál kezdd.A kefét mindig szőr mentén húzd,és két-három húzás után húzd végig a kefét a vakarón,hogy a keféből is kuhulljon a por és a kosz.Űgyelj rá,hogy ne a lóra porolj vele,és magadtól elfelé húzd a kefét.

6.A lábtövet és az alatt,valamint a csánkot és azalatt ugyan ezzel a kefével tisztísd le,de ha nemtudod teljesen eltávolítani a koszt,próbáld meg gyökérkefével.Lovad lába ápolásához soha ne guggolj le,mert egy váratlan,hirtelen mozdulat esetén nem tudsz gyorsan ellépni.

7.A szőrkefét alaposan tisztítsd ki,mielőtt a fejét kezded csutakolni.Az orrhát és a pofa nem túl érzékenyek,ezért azokat tisztíthatod szőrkefével,de a tarkónál és a füleknél már lehet,hogy ellenkezni fog.Ebben az esetben azokat a részeket majd puha ronggyal töröld át.

8.Egy tiszta,nedves ronggyal töröld át az orrnyílást és a szemzugokat,majd menj a farához,simítsd végig,emeld fel a lovad farkát,majd töröld meg a végbél körül is.Ezt a rongyot minden csutakolás után mosd tisztára,és úgy használd másnap!

9.Most a patát tisztítsd meg!Először is állj a ló válla mellé,és simítsd végig a lapockától a lábtőig és mond ezt:"Patát!"És nyomd meg egy kicsit.Ha felemelte a mellső lábát,a boka alatt tartsd meg és a talpfelületről távolítsd el a szennyeződést a patakaparó hegyes felével.A patakaparót mindig magadtól elfelé húzd.A nyírbarázdán is húzd végig a patakaparót,nehogy kavics vagy  más egyébb maradjon benne.Ezután ellenőrizd,hogy nincs-e meglazulva a patkó.A hátulsó lábak felemeléséhez simítsd végig a farát és a combját,majd fogd meg a boka felett,és tisztítsd ki a patáját.

10.A sörény és a raok ápolása során nagyon kell vigyázni,hogy lehetőleg egy szálat se szedjünk ki,mert nagyon fontos eszközök a legyek és más rovarok távol tartáséhoz.A hosszú szőrök közé gabajodó szalmaszálakat kézzel szedd ki óvatosan,majd asörényfesűvel vagy egy kefével fésüld át.A faroknál még óvatosabbnak kell lenni,ezért nem is kell minden nap szétfésülni.

11.Utolsó lépésként egy tiszta,puha ronggyal töröld át az egész lovat,hogy az összes koszt leszedd róla.Ha végeztél,és lovad türelmesen várt míg lecsutakoltad,megjutalmazhatod egy kis simogatással,öleléssel,sőt egy-két jutalomfalat soha sem árt!


Kedvenced most már tiszta,és fénylik a szőre.

Jöhet a nyergelés és a lovaglás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése