Melanóma lovaknál


Habár a melanóma (festéksejtes bőrdaganat) a leggyakrabban szürke és aranyderes lovaknál fordul elő, más színezetű lovaknál is megjelenhet, de csak ritkán súlyos kimenetelű.
A bőrrák a lovaknál egy elég gyakori megbetegedés, főleg a világos színű állatok esetében. Éppen ezért a szürke ló melanóma egy standard kifejezéssé vált a lótulajdonosok, tenyésztők és versenyzők körében.

A lovaknál előforduló festékes bőrdaganat felismerése

A legtöbb lovász már látott lóbőrdaganatot, csak éppen nem tudta, hogy mivel van dolga és mi a betegség neve. A melanóma egy kemény, általában fekete vagy sötétszürke csomó vagy rög a ló bőre alatt.
Érintésre nem fájdalmas, váladékszivárgás sem észlelhető, de bőrrák kialakulásához vezethet.
Érintésre nem fájdalmas betegség
A melanóma a bőrrák egyik formája, amely az emberek körében általában halálos kimenetelű. Ez azért van, mert a rákos sejtek a test más részébe is átterjednek, és ezáltal több szervet is megbetegítenek. A lovaknál általában a rák csak a bőr szintjén jelenik meg.
A csomók leggyakrabban a szem, fül és végbél tájékán csoportosulnak, de fellelhetőek a torokbarázdában illetve a lágyék és hasi tájékon is.
Általában véletlenszerűen a ló ápolása közben fedezik fel a gazdák, kitapintva a csomót.

Melanóma áttétek

Amint már említettük a daganat terjedése (metasztázis) nem gyakori, éppen ezért nem kell megijedni ha csomót észlelünk a ló bőre alatt. Ennek ellenére a szürke lovak esetében gyakran áttétek keletkeznek és 5, 6 vagy akár 10 kemény csomó is megjelenik. Minél inkább elterjedt a melanóma, annál nagyobb az esélye, hogy komolyabb gondokat okoz. Mivel alapvető szervek közelében is kifejlődnek, vagy kellemetlen részeken, fontos, hogy a gazda figyelemmel kövesse a csomók megjelenését, állapotát. Például ha a csomó a végbél környékén fejlődik ki, vizelési, székelési problémát okoz, de nehézségek léphetnek fel tenyésztés, ellés során is.
Vizsgáljuk lovunkat rendszeresen
Másrészt, habár a melanóma nem fájdalmas, kellemetlenséget okozhat, ha a csomó a nyereg vagy kantár részén helyezkedik el, a nyereg és a bőr súrlódása következtében lehorzsolódhat és begyulladhat. Ha ez a helyzet áll elő, a gézpólya ideiglenes megoldást biztosít.

A bőrdaganat kórképe

Ahhoz, hogy az állatorvos megállapíthassa, hogy rosszindulatú bőrdaganatról van-e szó, szövettani vizsgálatot kell végeznie. A sejt típusát laboratóriumi vizsgálatok során állapítja meg, majd a megfelelő kezelést írja fel.
Habár a rosszindulatú daganat lovaknál ritkán fordul elő, fontos, hogy a lótenyésztő bármilyen elváltozás észlelésekor azonnal állatorvoshoz forduljon. A korai szűrés a kezelés elsődleges feltétele.
A lovaknál megjelenő bőrrák végzetesnek tűnhet, de általában csak szépséghibát idéz elő.
A lótulajdonosoknak a következő tünetekre kell figyelniük:
  • A melanóma terjedése
  • Vizelési és székelési nehézségek
  • Látási és hallási zavarok
  • Szervi bántalmak
  • Viselkedés és kedélyelváltozás
Vegyük észre, ha másként viselkedik

A melanóma kezelése

gyógykezelést bizonyos esetekben a melanóma sebészeti eltávolítását jelenti, habár ez nem minden alkalommal szükséges.
Ha a csomó ártalmatlan és nem okoz semmiféle kényelmetlenséget, a legtöbb állatorvos úgy véli, hogy jobb őket békén hagyni. Sajnos, ha az állatorvos nem távolítja el az egész daganatot, a megmaradt rákos sejtek nagyon gyorsan képesesek tovább terjedni a test más részeire.
A legjobb, amit a tulajdonos ilyen esetben tehet az, hogy kikéri egy állatorvos véleményét, aki tapasztalatát és tudását felhasználva a megfelelő kezelést és szakmai tanácsot nyújthat a bőrrák legyőzése érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése